Epilog. Partea întâi.

De undeva de jos se auzea un scârţâit intermitent, de parcă cineva călca apăsat pe plafonul camerei de dedesubt. nusitatu deschise cu greutate ochii şi încercă să desluşească lumina de întuneric. Vinul pe care-l băuse poate noaptea îi juca încă sub pleoape, precum rochia roşie a unei ţigănci. Încercă să se ridice din aşternut, dar trupul îi rămase ţeapăn. Camera însă se roti sprintenă astfel încât, deşi se ştia încă întins în pat, nusitatu vedea de jur împrejur ca şi cum ar fi fost în picioare sau mai bine zis ori şezând ori în genunchi, la semi-înălţime. Mai mult, fereastra se apropia acum de el, cu mici înclinări alternative dintr-o parte în alta, mimând mersul împleticit al unui om mahmur. O cană de lut ars îşi vârî toarta sub degetele lui şi îi ridică apoi mâna până la buzele arse, răsturnându-i în gură apă limpede. Bău cu furie, închizând ochii, fără să îşi amintească nimic.

 Când deschise ochii camera se rotise iar şi îl adusese înaintea unei oglinzi vechi de argint. Prin apa tulbure a oglinzii, cu faţa zgâriată de vremi, îşi desluşi cu greutate trăsăturile. Mustaţa îi dispăruse, fără îndoială vreo glumă proastă. Şi ochii îi erau schimbaţi, mai mari, cu ceva ce aducea a uimire sub gene, ceva ce îşi amintea că pierduse de mult. Părul îi era scurt şi deschis la culoare, aproape ca o nucă abia ieşită din cămaşa verde a verii, bărbia mică, fără înţepăturile familiare ale bărbii.

Realizarea îl lovi brusc. nusitatu avea din nou faţa unui copil şi privindu-se mai bine îşi găsi mâinile de copil şi trupul pipernicit pe care îl purtase pe coclauri cu mulţi ani în urmă, aruncându-l peste garduri de grădină, agăţându-l prin pomi, tolănindu-l prin iarba arsă din iulie sau zăpezile de după anul nou.

Din colţul din dreapta sus al oglinzii un alt chip îl privea zâmbind, ca şi cum ar fi găsit toată tărăşenia grozav de amuzantă. nusitatu nu se pierdu cu firea. Lumea lui nu era un loc continuu, ci un şuvoi întrerupt frecvent de îngeri şi oameni ponosiţi înconjuraţi de căţei prăpădiţi, care intrau şi ieşeau după voie din realitate, lăsând în urmă spărturi mari prin care intrau şi ieşeau în voie alte minuni şi orori. Primul pas e întotdeauna să îţi dai seama unde te afli, ca să ştii încotro te îndrepţi spre lumea cea pe care o consideri mai adevărată decât celelalte.

Chipul din oglindă, însă, era mai mult decât familiar, era chipul Lui care îl privea aşa cum îl privise crescând în anii de sub nuc. Trăsăturile îi erau cele ale unui bătrân, precum în anii din urmă, dar pe măsură ce ochii i se plimbau prin colţurile camerei fruntea i se descreţea, părul i se întuneca la culoare, ochii îi deveneau mai luminoşi, obrajii se rotunjeau şi căpătau prospeţime. În jurul lui nusitatu camera căpătase o viaţă a ei, umplându-se de suflete şi culori, devenind pe rând un birou de evidenţa populaţiei la secţia de miliţie; cabina unui automobil vechi, cu un bărbat înalt, îmbrăcat cu un pardesiu maro şi pălărie, purtând la brâu un revolver într-un toc de piele, tot maro; o cameră de spital în care o femeie alăpta o fetiţă cu ochi albaştri; un câmp cu porumb, într-o noapte de august, lângă o şosea pe care dormeau întinşi opt tineri îmbrăcaţi în uniforme militare, şi multe altele, scene derulându-se rapid sub ochii albaştri care deveneau, din clipă în clipă acum, din ce în ce mai estompaţi pe pânza umedă a oglinzii.

Sunt prins în pânza amintirilor Lui, îşi zise nusitatu, înainte să îşi dea seama de ce se derulau toate acum, atât de repede … Pe măsură ce chipul din oglindă se estompa, lumina care pătrundea prin fereastră se stingea şi ea, lăsând o lume întreagă în întuneric. nusitatu, însă, era obişnuit să plângă pe întuneric.

Reclame

~ de nusitatu pe decembrie 8, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: