Pepenism

Azi am demontat sistematic un pepene. O combină biologică, măgăreață. Un monstru. Am alunecat printre coloanele de burete sângeriu și am căzut pe spate, ca un gândac, în plasa umedă, lipicioasă a memoriei. Verile cele lungi, nopțile cele scurte.

Iarăși nopțile, cele din urmă sunt totdeauna cele dintâi în goana îndărăt, spre alte anotimpuri. Am uitat. Există undeva, în București, un spațiu unic, aproape pătrat, închis între pereți ondulați care au fost succesiv albi, apoi un gri prăfuit, apoi din nou albi, de nenumărate ori, succesiv. În acest spațiu există un bec de 40 de vați, care arde mereu luminând un cap aproape pătrat și el, în care e închis un alt spațiu, inform și infinit, infinit dacă nu în anvergură măcar în detalii, imposibil de adunat la un loc dar identificabile separat, cu un efort uriaș de concentrare. În spațiul infinit se derulează etern un film în care personajele principale se confundă cu celuloidul filmului și cu lumina proiectorului, cu zgomotul bobinei și cu căldura nefirească a lămpilor. Filmul nu e de fapt un film, ci o melodie, construită pe scheletul inevitabil al succesiunii, al percepției temporale, în eternă derulare.

În locul ochilor și urechilor, audiența e compusă din bulbii olfactivi ai unui nas uriaș, astronomic, conectați prin rădăcini galbene cu bateriile inepuizabile ale memoriei limbice, ancestrale, anti-raționale ale veșniciei. Fragmentele separate, adunate aleator din atomii de lumină muzicală, sunt continuu și nesârșit sortate, asamblate și dezasamblate în sisteme anti-evoluționiste și contra-progresive, reduse la absurd și turnate apoi în forme definitive, abstracte, compacte, care sunt imediat pulverizate de roți dințate și reintroduse în circuitul productiv în care nu se pierde nimic pentru că nimic nu poate fi înlocuit.

Deasupra fabricii de necesități o cupolă transparentă susține, tensionată la maxim, privirea monstruoasă a unui ochi, sfârșitul celor cincizeci de cărări ale evoluției, fereastră în fereastră, oglindă în oglindă, sufletul mistic, astronomic al percepției.

Reclame

~ de nusitatu pe octombrie 28, 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: