Nelson

Soarele clipește încurcat și apoi se face că nu m-a auzit. Cocoțate pe tocurile lor alb-negre, călcâiele roze ale unei femei se zgâiesc la mine, acompaniind privirile pline de reproș pe care un porc olandez și unul german mi le aruncă dintre frunze de salată strivite de felii de pâine. Le mușc pe ultimele cu gândul la primele. Pe grămezi de ciment, de jur împrejurul pieței, oameni de bronz cu păcate grele apăsându-le umerii, sprijiniți în săbii și alte instrumente ale morții: eroii.

 

Privesc înainte și îmi vopsesc unghiile de la picioare în roșu. Nu-i loc de pândă mai bun decât în văzul tuturor. Mă împing la marginea băncii două femei, una mai în vârstă, alta ceva mai tânără. Mă iscodesc o vreme cu privirile, apoi încep, normal, să îl bârfească pe Nelson. Amândouă sunt de acord că Nelson e cam murdar. Sărmanul Nelson le aude, cu siguranță, și îmi închipui că pe chip i se așterne o dezamăgire tragică. Zic îmi închipui pentru că e imposibil să vezi chipul lui Nelson din simplul motiv că Nelson e mereu întors cu spatele din orice unghi al pieței l-ai privi.

 

În orice caz, Nelson suferă din pricina bârfei dar degeaba strigă el de acolo, de sus, și pe deasupra și întors cu spatele la noi, aici nu-l aude nimeni. Nelson se teme groaznic de înălțime dar în culmea indignării e simplu să uiți astfel de detalii și nu-i nevoie decât de o privire în jos ca să amețească și nici una nici două, cum se zice, tot soclul începe parcă să se clatine și bietul Nelson, încă roșu de furie și de rușine, se prăbușește în gol cu un urlet mut, prelung. Exact în momentul impactului cu cimentul ( sau poate cu spinarea lustruită a unuia dintre lei ) Nelson se trezește la locul lui în vârful coloanei. Pesemne ațipise doar sub lumina călduță de octombrie.

 

Jos, femeile continuă să-l bârfească, dar Nelson nu le mai aude. Își pipăie doar, neîncrezător, mânerul sabiei, mormăind încântat. Cu un ultim efort de voință aruncă o privire piezișă spre unul din lei, plin ciucure de copii ciclam. Ticăloșii aștia de lei sunt mereu flămânzi…

Reclame

~ de nusitatu pe octombrie 21, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: