Romanul ideal

Un roman este înainte de orice o fiinţă vie. Dar să nu mai spuneţi la nimeni, să nu se scandalizeze societăţile de protecţia animalelor când vor afla că majoritatea romanelor ajung scrum în şeminee sau grămezi dezordonate prin ghene de bloc. Oameni cu puţine scrupule aleg calea mai uşoară de a scăpa de nedoritele resturi de sentiment care rămân după furtunile lor emoţionale.
Există mai multe feluri de romane. Unele romane sunt chiar mai vii decât altele, dar preţul plătit pentru vitalitate este efemeritatea. Romanul ideal e scris dintr-o singură suflare la lumina unei singure lumânări într-o singură noapte. Precum un fluture, romanul părăseşte crisalida de emoţii care l-a protejat şi l-a adus la termen, îşi deschide larg aripile multicolore pe care le usucă la flacăra sus-amintitei lumânări apoi se evaporă cu un expir lung, atins de prima geană de lumină solară. Somnul care îi succedă e veşnic, de unde şi imposibilitatea minţii care l-a născut de a-l continua, o dată consumate momentul, noaptea şi lumânarea.
Unele romane de acest fel sunt capturate în nopţi de vară de pisici cu blana tărcată si ochi de culoarea lamâilor verzi. Pisicile, departe de a fi critice, nu fac nici o discriminare apropos de calitatea literară a manuscriselor înaripate fiind atrase de caracteristicile pur practice ale exerciţiului vânătorii. Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să găsesc dimineaţa în holul căsuţei mele rămăşiţele nopţilor lor…

Reclame

~ de nusitatu pe martie 2, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: